Google Ads kalite puanı, Google Ads hesabında anlaşılması ve geliştirilmesi gereken önemli bir ölçüttür. Reklam kalitenizin ne kadar iyi olduğu konusunda size bir fikir verir. Yüksek bir kalite puanı, reklamınızın ve açılış sayfanızın, kullanıcıların arama sorguları için daha ilgili ve yararlı olduğu anlamına gelir.
Google Ads Kalite Puanı Nedir?
Google Ads kalite puanı; reklamlarınızın, anahtar kelimelerinizin ve açılış sayfanızın, reklamınızı gören kullanıcılarla ne kadar ilgili olduğuna dair bir tahmin gösterir. Kalite puanının yüksek olması, daha düşük maliyetler ve daha iyi reklam konumu sağlar.
Google Ads kalite Puanı, anahtar kelimeleri 1-10 arasında gösteren bir puandır. Google Ads hesabınızdaki tüm anahtar kelimelerin bir puanı vardır. Kalite puanı eğer 8-10 arasında ise oldukça iyi bir puandan söz edilebilir. Sayı yerine “-” olması kalite puanına sahip olmak için yeterli gösterim ya da tıklama olmaması anlamına gelmektedir. Yeni oluşturulan kampanyalarda bir süre bu işaret çıkar.
Google Ads Kalite Puanı Neden Önemlidir?
Google Ads kalite puanı, öncelikle reklam sıralamasını ve tıklama maliyetlerini etkiler. Kalite puanı yüksek olduğunda arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer alırsınız. Aynı zamanda, maliyetleriniz oldukça düşer ve sürekli bütçe artırmak zorunda kalmazsınız.
Google Ads kalite puanı, kampanyanızın hangi bölümlerinin iyileştirileceğini belirlemenizi sağlar. Belirli anahtar kelimeler için reklamların kullanıcı deneyimini nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olur.
Google Ads Kalite Puanı Faktörleri
Kalite puanınızı aşağıdaki üç faktör belirler:
1. Beklenen CTR (Tıklama Oranı)
Beklenen CTR, reklamınızın gösterildiğinde tıklanma olasılığını ölçer. Bu puan, reklamlarınızın geçmişteki tıklama performansına göre hesaplanır.
Google, kalite puanını değerlendirmek için mevcut tıklama oranına ve reklam kampanyalarınız için beklenen tıklama oranına bakar. Beklenen CTR, Google’ın anahtar kelimenizin nasıl performans göstereceğini hesaplamasıdır. Anahtar kelimelerinizi arayan kişilerin reklamınızı tıklama oranını tahmin etmek için beklenen TO’yu kullanır. Reklamınız yayına girdikten sonra CTR ayarlanır.
CTR, kalite puanınızı belirlemede önemli bir faktördür. CTR’ın durumu ortalamanın üzerinde, ortalama ve ortalamanın altında olarak karşınıza çıkar.
2. Açılış Sayfası Deneyimi
Açılış sayfası, kullanıcıların reklamı tıkladıktan sonra ulaştığı sayfadır. Açılış sayfası deneyimi; açılış sayfanızın, reklamınızı tıklayan kişilere göre ne kadar ilgili olduğunu tahmin eder. İçeriğinizin arama terimleriyle ne derecede eşleştiği ile ilgilenir.
Açılış sayfası deneyimi; reklam sıralamasını, CPC’yi ve reklam konumunu etkiler. Reklamın eşleştiği sayfa kötü bir kullanıcı deneyimine sebep oluyorsa reklamın gösterimi büyük ölçüde etkilenir. Reklamın kullanıcılara anlattığı ürün, reklama tıkladıktan sonra kullanıcıların karşısına doğru bir şekilde gelmesi gerekir. Kullanıcılar reklamı tıklayıp aradığını bulamazsa hızla siteyi terk eder.
Açılış sayfası deneyiminin CTR faktöründe olduğu gibi üç durumu vardır. Bunlar ortalamanın üzerinde, ortalama ve ortalamanın altında olarak karşınıza çıkar.
3. Reklam Alaka Düzeyi
Reklam alaka düzeyi, anahtar kelimenizin reklamlarınızdaki mesajla ne kadar ilgili olduğunu ve ne kadar yakından eşleştiğini ölçer. Reklamın kullanıcının amacına uygunluğudur.
Reklam alaka düzeyi ortalamanın üzerinde, ortalama ve ortalamanın altında olarak üç duruma sahiptir. Ortalamanın üzerinde olan bir durum, reklamın reklam grubundaki anahtar kelimelerle çok yakın eşleştiğini gösterir. Ortalamanın altında ise, reklam metninin çok genel olması ya da anahtar kelimenin ürünlerinizle alakalı olmaması olabilir.
Google Ads Kalite Puanı Nasıl Artırılır?
Kalite puanını belirleyen faktörler üzerinde iyileştirilebilecek alanlarda aşağıdaki teknikleri uyguladığınızda bu değişiklikler Google Ads kalite puanı üzerinde etkili olacaktır.
1. Tıklama Oranını İyileştirme
TO yani tıklama oranı eğer ortalamanın altındaysa en azından ortalama durumuna getirmek için bazı düzenlemeler yapmanız gerekir. Bu düzenlemeler anahtar kelimelerinize reklam metninizin daha doğru bir şekilde eşleşmesidir.
- Tıklama oranını etkileyebilecek alakasız aramalarda görünme riskini azaltmak için negatif anahtar kelimeler kullanın.
- Reklam grubunda en iyi performans gösteren anahtar kelimeleri reklamın başlığına, açıklamasına ve URL’e dahil ederek ilgi çekici reklam metni hazırlayın.
- Duyarlı arama ağı reklam kampanyalarını test edin ve alaka düzeyini artırmaya yardımcı olup olmadığına bakın.
- Mümkün olduğu kadar çok alakalı reklam uzantısı ekleyin.
2. Açılış Sayfası Deneyimini İyileştirme
Açılış sayfası deneyimini aşağıdaki maddeleri uygulayarak iyileştirebilirsiniz:
- Açılış sayfası, reklam metni ve anahtar kelimeyle ilgili olmalı.
- Kullanıcı, belirli bir modeli aradığında onu tüm modellerin olduğu sayfaya yönlendirmeyin.
- Kullanıcı, genel arama yaptığında onu belirli modellerin olduğu sayfaya yönlendirmeyin.
- Reklamını yaptığınız ürünü açılış sayfasında anlatın.
- Sitenizde firmanızla ilgili bilgileri paylaşın.
- Müşterilerden kişisel bilgi istediğinizde nedenini belirtin.
- Sayfanızı kusursuz bir şekilde düzenleyin ve tasarlayın.
- Açılış sayfası mümkün olan en kısa sürede yüklenmeli.
Google, açılış sayfalarını düzenli olarak ziyaret eder ve değerlendirir. Açılış sayfası deneyiminizi iyileştirmek için yukarıdaki değişiklikleri yaparsanız, hemen etkisini göstermese de zaman içinde daha yüksek reklam kalitesi görebilirsiniz.
3. Reklam / Anahtar Kelime Eşlemesi
Reklam alaka düzeyinin ortalama ya da ortalama üzerinde olması için kullanıcının istekleri dikkate alınmalıdır.
- Anahtar kelimelerinizi temaya göre gruplandırın, ardından bu grupları alt gruplara ayırarak küçük ve yönetilebilir anahtar kelime gruplarından oluşan bir hiyerarşi oluşturun.
- Reklam stratejinize eklemek için en alakalı anahtar kelimeleri bulun.
Sonuç
Kalite puanını yükseltmek için yapacağınız çalışmalar müşterileri daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Sizi nasıl bulduklarını, en çok hangi özelliklerinizle ilgilendiklerini ve ilgilenmediklerini tespit ederek anahtar kelimelerinizi düzenleyebilirsiniz. Açılış sayfalarınızı onlara göre hazırlayabilir ve geliştirebilirsiniz. Düzenli optimizasyon, daha düşük maliyetle daha iyi performansa ulaşmanızı sağlar.