Dijital müşteri davranışı e-ticaret sitelerinin pazarlama stratejilerini oluştururken ele alması gereken en önemli faktörlerden biridir. Pazarlama stratejileri oluşturmanın esas amacı belirli bir hedef kitleye ürün tanıtmak ve satmaktır. Bunun için hedef kitlenin ihtiyaçlarını bilmek büyük önem taşıyor.
Günümüzün dijital çağında dijital müşteri özellikle mobil cihazların artan kullanımı nedeniyle herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde bilgiye ulaşabilir. Bu bilgileri yavaş yavaş inceleyerek en doğru seçime ulaşmak ister. Çeşitli kaynakları ve platformları kullanırken satın alma sürecini keyifli bir deneyim haline getirmeye çalışır. Kullanıcılar birbirleriyle etkileşime girebilir, satın alırken farklı tutum ve davranışları olabilir, en beğendikleri iletişim kanalları olabilir. E-ticaret siteleri de satış ve pazarlama stratejilerini potansiyel müşterilerine hitap edecek şekilde uyarlamak için giderek artan bir şekilde online müşteri davranışlarını incelemektedir.
Dijital Müşteri Nedir?
Dijital müşteri mobil cihazları kullanan, internetten ürün arayan ve satın alan kişidir. İnterneti kolaylıkla ve sıkça kullanan dijital müşteri ihtiyaçlarını da internet üzerinden karşılar. Müşteriler interneti yalnızca online ürün satın almak için değil aynı zamanda fiyatları, ürün özelliklerini ve satış sonrası hizmet olanaklarını karşılaştırmak için de kullanırlar.
Dijital müşteri davranışları önemlidir çünkü bu davranışlar tüketicilerin ürün satın alma konusunda karar verme sürecidir. Tüketicileri neyin harekete geçirdiğini, beklentilerini, ihtiyaçlarını ve etkilerini anlamak online şirketlerin müşteri tabanlarını ve gelirlerini artırmaya yönelik stratejiler geliştirmelerine olanak tanır
Dijital Müşteri Türleri
Müşterilerinizle etkileşime geçebileceğiniz çok sayıda teknolojik platform olduğu için dijital müşteri türlerini dikkate almanız gerekir:
- Sosyal Medya Kullanıcıları
- Web Müşterileri
- Mobil Müşteriler
- E-mail Müşterileri
Dijital Müşteri Davranışları Nelerdir?
Dijital müşteri ile ilgili satın alma süreçleri ve davranışları, hangi kanalları kullandıkları ve satın alma kararlarını nasıl verdikleri dijital tüketici davranışlarının anlaşılmasındaki rolü büyüktür. Müşteri davranışlarını anlamak, müşterilerin ihtiyaçlarını etkili bir şekilde belirlemeye ve bunlara karşılık vermeye yardımcı olduğundan işletmeler için çok önemlidir.
E-ticaret sitenizdeki ürünlere yönelik müşteri tepkilerini tahmin etmenize yardımcı olacak dijital müşteri davranışlarını aşağıdaki maddelerden inceleyebilirsiniz:
1. Paylaşım
Dijital müşteriler genellikle satın aldığı ürünün kalitesi ya da müşteri hizmetlerinin ilgisi gibi konularda fikir ve deneyimlerini paylaşır. Bu geri bildirimler online sitelerdeki yorumları, incelemeleri ve puanlamaları ifade eder. Firmalar olumlu ya da olumsuz müşteri yorumlarını takip ettiklerinde müşterilerin isteklerini daha iyi anlayabilir ve eksik yönlerini geliştirebilirler.
2. Hız
Ziyaretçiler web sitenizde anlık bir memnuniyetsizlik yaşayıp sitenizden ayrılabilirler. Özellikle sitenin yavaş olması ve istedikleri ürün sayfasına ulaşırken sayfanın yüklenmesini beklemeleri dijital müşterileri daha hızlı çözüm alabilecekleri başka bir siteye yönlendirir.
3. Influencer Etkisi
Belirli alanlarda büyük bir takipçi kitlesine ve uzmanlığa sahip fenomenler kullandıkları ya da beğendikleri ürünleri tanıtırken sosyal medyanın gücünü kullanarak tüketicilerin görüş ve tercihlerini etkileyebilirler. Bu popüler kişilerin söylediklerine ya da yazdıklarına önem veren dijital tüketiciler potansiyel müşteriniz olabilir veya olmayabilir.
4. Kolaylık
E-ticaret sitenizdeki satın alma süreçlerini basit tutmak anlamlı bir online kullanıcı yolculuğu oluşturmanıza yardımcı olur. Basit adımlardan oluşan bir web sitesi kullanıcıları fazla yormadan satışları artırır. Karmaşık veya uzun bir süreç alışveriş sepetinin terk edilmesine yol açabilir. Ödeme sürecini basitleştirmek potansiyel müşterileri ödeme yapan müşterilere dönüştürmek için çok önemlidir.
5. Sosyal Medya
Internet kullanıcıları bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmadan önce markaya dair bilgi almak için sosyal medya kanallarını kullanır. Instagram, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya kanalları online kullanıcılar için tanıdık onayı ve ürün tartışmaları alışkanlığını teşvik ettiğinden ürün keşfi ve marka etkileşiminde önemli bir rol oynuyor. Sosyal medya kanallarının sahip olduğu gelişmiş algoritmalar aracılığıyla özel önerilerle kullanıcıları hedefleyebilir ve satın alma kararlarını değiştirebilirsiniz.
6. Bilgi
Müşteriler online alışveriş yaparken ürünle ilgili beklentilerini karşılayıp karşılamayacağına karar vermesi fiziksel mağazada alışveriş yapmak kadar kolay olmaz. Ürünle ilgili doğru beklentiye girdiğini anlamak için bilgi arayışına girer. Ürünlerin tüm açıklamalarını, özelliklerini ve farklı açılardan çekilmiş görsellerini inceleyerek ürüne ait tüm içeriğe ulaştığını düşünür. İçerik kalitesi tüketicilere ürünleri araştırma, yorumları okuma ve fiyatları kolayca karşılaştırma olanağı vererek daha bilinçli satın alma kararı sağlar.
Dijital Müşteri Davranışları Nasıl Takip Edilir?
Dijital müşterilerin davranışlarını daha iyi anlamak için bir analiz aracı kullanmalısınız. Kullandığınız analiz aracı müşteri verilerini analiz etmenize, sonuçlara yönelik yapılacak eylemleri belirlemenize ve finansal bilgileri çıkarmanızı sağlar. Online müşteri davranışının takibinde en çok kullanılan araç Google Analytics‘tir. Sitenizi ziyaret eden tüm kullanıcıların alışveriş deneyiminin başından sonuna davranışlarına yönelik incelemeleri yapmanıza olanak tanır.
Sonuç
Dijital müşteriler yorumları okur, videoları izler, çeşitli web sitelerini ziyaret eder ve fenomenleri takip eder. Müşteri davranışının arkasında duran birçok faktör vardır ve müşterileriniz için en uygun stratejiyi geliştirmek zaman alabilir. Dijital müşteri deneyimi stratejisine başlamak için herkese uygun tek bir yaklaşım yoktur. Sonuçta müşteriler bireydir ve yaklaşımınız hedef kitlenize bağlı olacaktır.
Dijital dünya müşterilerin satın alma davranışlarını etkilediğinden dijital müşterilerin davranışı sürekli değişiyor ve online müşterinin ihtiyaçlarını karşılamanın yolları buna bağlı olarak şekilleniyor. Bu yüzden markaların başarıya ulaşması için yeni dijital müşteriye, onların karar süreçlerine ve satın alma seçeneklerine uyum sağlaması gerekiyor.