Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), e-ticaret sitelerinde istenen bir eylemi (dönüşüm) gerçekleştiren kullanıcıların yüzdesini artırmak için kullanılır. Web sitelerinin ziyaretçilerini daha fazla etkileşim kuran kullanıcılar ve satın almaya dönüşen müşteriler olmaya teşvik eder. İstediğiniz dönüşüm oranına ulaşmak için web sitenizin genel performansını izlemeniz ve iyileştirmeniz gerekir.
Dönüşüm oranı optimizasyonu ile, kullanıcıları istenen bir şekilde yönlendirmedeki verimliliğini ölçmek için sitenizi sürekli olarak test edebilir ve hedeflerinizin tamamlanmasını iyileştirmek için değişiklikler yapabilirsiniz.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nedir?
Dönüşüm oranı optimizasyonu, istenen bir eyleme dönüşen web site trafiğinin oranını artırmaya yönelik iyileştirmelerdir. Web sitesine ait birçok unsurun optimize edilmesiyle ilgilidir.
E-ticaret sitelerinde dönüşüm olarak kullanılan eylemler:
- Satış
- Sepete ürün ekleme
- Favorilere ürün ekleme
- Abonelik oluşturma
- Uygulama indirme
- Sosyal medya paylaşımı
- CTA butonlarını kullanma
Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır?
Dönüşüm oranı optimizasyonu için öncelikle dönüşüm oranının nasıl hesaplandığını bilmek gerekir. Dönüşüm oranı, dönüşüm sayısının (alınması istenen işlemler) toplam ziyaretçi sayısına bölünmesi ve sonucun 100 ile çarpılmasıyla bir yüzde elde edilmesiyle hesaplanır.
Dönüşüm oranının nasıl hesaplandığını örnekle açıklamak gerekirse geçen ay toplamda 200 adet satışınız olsun. 4000 de ziyaretçi sayınız olsun. 200/4000*100=5 ve sizin dönüşüm oranınız %5’tir.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu Neden Önemlidir?
İyi bir e-ticaret sitesi yalnızca ziyaretçi çekmez, web sitesi ziyaretçilerini dönüşüm noktasına taşır. Dönüşüm oranı optimizasyonuna odaklanarak müşterilerinizi daha iyi anlayabilir, daha fazla müşteri kazanabilir, SEO sıralamanızı iyileştirebilir ve müşteri yaşam boyu değerinizi artırabilirsiniz.
Dönüşüm oranı optimizasyonu sizin zaten sahip olduğunuz trafikten yararlanır. Yani siz sitenize gelen ziyaretçi sayısını artırmak için gerekli eforu ve parayı harcamış olursunuz. Dönüşüm oranı optimizasyonu ile bu trafiği daha yararlı bir hale getirmeye çalışırsınız. Bu çalışmalarınızla mevcut yatırımlarınızın getirisini artırırsınız. Mevcut ziyaretçilerinizin daha yüksek bir oranını satışa dönüştürmek, yeni ziyaretçi almaktan çok daha düşük maliyetlidir.
Dönüşüm oranı optimizasyonunun asıl önemi daha kısa sürede daha fazla müşteri kazanmanıza yardımcı olmasıdır. Web site trafiğinizin oranı düşük olsa bile, bu trafikten daha fazla para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu Stratejileri
Dönüşüm oranı optimizasyonu çok sayıda araç ve strateji içerebilir. Bunların hepsinin amacı ziyaretçileri potansiyel müşterilere ve potansiyel müşterileri müşterilere dönüştürmektir.
Sitenizde geliştirebileceğiniz stratejilere aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz:
1. Ana Sayfa
Web sitenizin ana sayfasını bir mağazanın vitrini gibi düşünebilirsiniz. Mağazanın vitrinine bakan kişiler içeri girip girmemeye o anda karar verebilirler. Ana sayfaya gelen kişiler de ürünlerinizi daha fazla incelemeye bu sayfada karar verecektir.
Kullanıcı deneyimini (UX) basitleştirme:
Etkili bir ana sayfa tasarımı için en önemli nokta kullanımının basit ve sade olmasıdır. Sitenize ilk defa gelen ziyaretçilerin genellikle ilk geldiği sayfa ana sayfadır ve ilk izlenimleri bu sayfada oluşur. Bu yüzden ihtiyaçları olan her şeyi basit tasarım ve sade bir dille burada göstermek gerekir. Abartılı ve çok fazla görsel ya da yazıdan kaçınmalısınız.
İndirim fırsatlarını gösterme
Kullanıcılar ana sayfanıza gelir gelmez çeşitli fırsatlarla karşılaştığında bu fırsatları kaçırmak istemeyecek ve ürünlerinizi satın almak için daha fazla inceleyecektir.
Web sitenizi ziyaret edenlere top bar ya da pop up ile kupon kodları, sepet indirimleri ve promosyonlar göstermek ziyaretçilerin ilgisini anında yakalayacaktır.
2. Ürünler
Müşteriler ana sayfanıza geldiğinde aradıkları ya da ilgilendikleri ürünlere ulaşmak isteyecektir. Bu ürünlere kolaylıkla ulaşabilmeleri için arama fonksiyonu, anlaşılır bir kategori menüsü ve çeşitli görsellerinizin olması gerekir.
Arama özelliği
Web sitenizde çok çeşitli ürün grubu bulunuyorsa müşterileriniz kategoriler arasında istedikleri ürüne ulaşmada zorlanabilr. Bunun yerine arama özelliği olması istedikleri ürünü bulmalarını kolaylaştıracaktır.
Kategorilerin organize edilmesi
Müşterilerin web sitenizde dolaşması oldukça kolay ve rahat olmalıdır. Ürünlerinizi çok fazla sayıda farklı kategorilere bölmeyin. En fazla 5 ya da 6 ana kategoriye ayırıp bunlara alt kategoriler tanımlayabilirsiniz.
3. Ürün Sayfası
Ürün detay sayfası bir e-ticaret sitesinin ürünle ilgili önemli bilgilerin sunulduğu sayfadır. Kullanıcılar bu sayfada ürünlerin özellikleri hakkında bilgi edinir, farklı kullanıcıların görüşlerini okur ve ürün görselini inceler.
Ürün görselleri
Etkili bir ürün sayfasının en önemli kısmı yüksek kalitede ürün fotoğraflarının bulunmasıdır. Görselleriniz yüksek kalitede değilse ve ürününüzü doğru bir şekilde göstermiyorsa, ziyaretçilerin sayfadan ayrılma olasılığı oldukça yüksektir.
Ürüne ait bilgiler
Ürün sayfasında ürünle ilgili özellikler ve görsellerin bulunmasının yanında ürün fiyatı ve teslimat tarihi gibi bilgilerin de olması gerekir. Bu bilgilerin doğru ve eksiksiz olması çok önemlidir.
Ürün yorumları
Ürün satın alma kararını etkileyen faktörlerden biri ürün yorumlarıdır. Ürün yorumları, müşterilerin ürünle ilgili tereddütlerini giderir ve ürün memnuniyetine sosyal bir kanıt oluşturur.
4. Ödeme Sayfası
Ödeme sayfası, müşterilerin satın alma sürecindeki son adımlarından biridir. Bu yüzden bu adım kusursuz ve tüm detayların düşünüldüğü bir sayfa olmalıdır.
Müşteri bilgileri
Ödeme sayfasında adres ve kart gibi bilgiler mümkün olduğunda az adımda doldurulmalıdır. Müşteriler az bilgi doldurduğu zaman sürecin daha hızlı ilerlemesinden memnun olacaktır.
Sepet hatırlatma e-maili
Müşteriler bazen sepetinde ürün bırakıp siteyi terk edebilir. Siteye tekrar gelip satın alma süreçlerini tamamlamayan müşterilere sepet hatırlatma e-mailleri göndererek süreci tamamlamalarına yardımcı olabilirsiniz.
Sipariş onay e-maili
Müşterilere sipariş sonrasında sipariş onay e-mail göndererek bülten aboneliği ya da bir sonraki siparişlerinde kullanabilecekleri indirim kuponu ve promosyonlar sunabilirsiniz.
5. Kargo ve İade
Müşteriler ödeme sürecini tamamlasa bile ürün müşterinin eline ulaşana kadar satış işlemi bitmez. Bu yüzden kargo ve iade sürecini müşterilerin siparişlerinden memnun kalıp tekrar sipariş vermelerini sağlama fırsatı olarak düşünebilirsiniz.
Ücretsiz kargo
E-ticaret sitenizde ücretsiz kargo sunduğunuzda dönüşüm oranınız artarken sepet terk oranınız azalır.
İade politikası
Müşterileriniz sipariş verirken kafalarına takılan bazı soru işaretleri olabilir. Özellikle beden ve renk karmaşası içinde kalabilirler. Bu yüzden onlara satın alma öncesinde iade ve değişim politikanızı anlaşılır bir şekilde göstermelisiniz.
6. Ek Bilgiler
Web sitenizdeki ana sayfa ve ürün sayfası gibi yerleri optimize ederken “Hakkımızda” ve “İletişim” sayfalarını da iyileştirmeniz gerekir.
Hakkımızda sayfası
Hakkımızda sayfası web sitenize dair genel bilgilerin olduğu sayfadır. Bu sayfada ürünleriniz ve markanızla ilgili içerik bulunmalıdır.
İletişim Sayfası
Müşterileriniz sizinle iletişime geçmek istediğinde bunu kolaylıkla yapabilmelidir.
İletişim sayfasında olması gereken bilgiler:
- E-mail adresi
- İletişim formu
- Çalışma saatleri
- Telefon numarası
7. Site Hızı
Site hızı, sitenizdeki sayfaların ve diğer unsurların ne kadar sürede açıldığı ve yüklendiğinin ölçümüdür. Sitenizin hızı online başarınız için oldukça önemlidir. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sitenizin yüklenmesini bekliyorlar ya da sitede hızlı bir şekilde dolanmaları mümkün değilse muhtemelen siteden ayrılırlar.
Mobil uyum
Web sitenize mobilden büyük bir oranda trafik geliyorsa mobil uyumlu bir siteye sahip olmalısınız. Mobilden gelen ziyaretçilerin de kusursuz bir kullanıcı deneyimi yaşamaları gerekir.
Sitenin yüklenme süresi
Sitenin yüklenme süresi satıştan arama motoru performansına kadar birçok faktörü etkiler. Yavaş bir sitede siteden çıkma oranı artarken sitede kalma süresi azalır.
Sonuç
Dönüşüm oranı optimizasyonunun amacı maliyetleri düşük tutarken dönüşümleri artırmak ve hemen çıkma oranı ya da sitede kalma süresi gibi diğer ölçümler üzerindeki olumsuz etkilerden uzaklaşmaktır. Web sitesi dönüşüm oranı optimizasyonu ile ilgili çalışma yapmazsanız; değerli veriler toplayamaz, web sitenizin tüm potansiyelini en üst düzeye çıkaramaz ve dönüşüm oranını artıramazsınız.
A/B testleri size yapabileceğiniz iyileştirmeler için uygulanabilecek önemli bilgiler sağlar. Sitenizin farklı öğelerini test edebilir ve hangilerinin sizin ve müşterileriniz için en iyi sonucu verdiğini öğrenebilirsiniz. Bu şekilde etkileşim oranlarını artırabilir ve hemen çıkma oranlarını azaltabilirsiniz.